Het wachten op een sollicitatiegesprek… Misschien wel zenuwslopender dan het gesprek zelf. Zittend in de wachtruimte, nog even de notities doorlezen over je sterke punten en nog één keer kijken of je haar wel goed zit. Maar je kunt de wachttijd ook omtoveren tot power hour. In deze blog tips voor je sollicitatie. Alles wat je daarvoor nodig hebt, is twee minuutjes.
Een tip die je misschien niet verwacht voor een succesvolle sollicitatie, is leren poseren. Toch gaan we het vooral hebben over jouw lichaamshouding. Je houding kan een aanzienlijk effect hebben op hoe zelfverzekerd jij je voelt. In deze TEDtalk legt Sociaal psychologe Amy Cuddy van de Harvard Business School de link tussen lichaamshouding en het brein uit.
Je lichaamshouding kan een toe- of afname van bepaalde hormonen in je lichaam veroorzaken. Er zijn twee hormonen die je met je lichaamshouding kunt beïnvloeden voor een spannend moment: cortisol en testosteron. Zo’n spannend moment kan dus ook een sollicitatiegesprek zijn. Cortisol is een hormoon dat stressgevoelens veroorzaakt en testosteron is een hormoon dat een gevoel van dominantie afgeeft. Dus, hoe lager je cortisol en hoe hoger je testosteron, hoe zelfverzekerder je je voelt en overkomt.
Met je armen gekruist zitten, voorovergebogen nog even snel iets lezen, je benen over elkaar doen of een andere houding aannemen waarmee je jezelf relatief klein maakt. Dit zijn allemaal dont’s. In de natuur is jezelf klein maken een houding om jezelf te beschermen. Je lichaam maakt minder testosteron aan en meer cortisol aan, omdat het herkent wordt als angstreactie. Het gevolg is dat je je meer gestresst en minder zelfverzekerd voelt.
Gooi je schouders naar achter, maak je rug recht, maak jezelf breed en zet beide voeten op de grond. Daarbij maakt het niet uit of je zit of staat. Zolang je dit tenminste twee minuten doet, heeft dit effect op je testosteron en cortisol. Het uitvoeren van deze handelingen wordt een ‘high power pose’ genoemd. Dit hoef je natuurlijk niet in de wachtruimte te doen, maar kan ook in de auto of zelfs op de wc.
Het trucje hoef je natuurlijk niet alleen in spannende situaties toe te passen, maar kan ook in het dagelijks leven. Zo kan het blijvende positieve effecten hebben op je functioneren en je gemoedstoestand.
Door je lichaamshouding aan te passen, verandert je hormoonbalans op de korte termijn. Op de lange termijn veranderen de positieve effecten van een simpel trucje je mindset, waardoor je gedrag ook verandert. Zo lang je zelfvertrouwen blijft ‘faken’, ga je merken dat het steeds meer automatisch gaat. Zo regel je niet alleen je sollicitatie, maar kan je ook zelfverzekerd loonsverhoging vragen, feedback geven en natuurlijk iedere dag vol goede moed beginnen!
Lucas Koren is werkzaam als online marketeer bij Young Capital. YoungCapital gelooft in de kracht van jonge mensen. Met hun frisse kijk en eindeloze energie kunnen ze de wereld veroveren. Als digital natives hebben ze nieuwe ideeën over werken.
l.koren@youngcapital.nl